Η συντριβή του «κιτς»

Του Μιχάλη Τζανάκη

Εκατόν είκοσι λεπτά, μια μικρή ορχήστρα, δυο «οικοδεσπότες», δύο «καλεσμένοι» σ’ ένα χειμωνιάτικο βράδυ της κρατικής τηλεόρασης ήταν αρκετά να προκαλέσουν ρηγμάτωση ένα σαθρό οικοδόμημα, που είχε χτιστεί δεκαετίες, με πολλά «λιλιά», «χάντρες», «προβολείς» και βέβαια άφθονο χρήμα!

Η επέλαση της κακογουστιάς και της ευτέλειας στην ελληνική τηλεόραση ήταν και παραμένει «σημείο των καιρών», δείγμα της πολιτισμικής μας διολίσθησης, της θεαματικής υποχώρησης κάθε ικμάδας αισθητικής που ως υποκατάστατα είχε προβεβλημένες τηλεπερσόνες, δήθεν «καλλιτέχνες» με χορηγούς από την κόμμωση ως τα εσώρουχά τους.  Χρόνια τώρα ταλαιπωρούμαστε αφάνταστα από το star system που διατυμπανίζει την σαχλότητα ως δήθεν «ψυχαγωγία»!

Όλοι βολεύτηκαν από το καρακιτσαριό της κατ’ επίφαση ψυχαγωγικής τηλεόρασης –ο Θεός να την κάνει- αφού το ναρκωμένο κοινό μετά την απογευματινή δημοσιογραφία του κομματικού παπαγάλου θα φάει κατακέφαλα και τον βραδινό ιλουστρασιόν αοι(η)δό, χαχανίζων μονίμως και μια εξωμήρια και εξώπλατη καλλονή που προσποιείται την ταλαντούχα performer!

Το τηλεοπτικό τοπίο στην χώρα μια ανοιχτή τηλεοπτική χωματερή, απειλητική και δυσώδης, αλλά κι ο εθισμός, εθισμός! Κάπου εκεί, μεταξύ ριαλιτοπαίγνιδου και της βλαχομπαρόκ μουσικής σκηνής με τα χιλιάδες λαμπιόνια, έρχεται ένας τύπος με μια κιθάρα που χρόνια τώρα ακολουθεί έναν δικό του ξεχωριστό δρόμο και μια «παγκόσμια» τραγουδίστρια που με το χαμόγελο και το κεφάλι χαμηλά από σεμνότητα δημιουργούν μια απρογραμμάτιστη τηλεοπτική «επανάσταση». Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίρνουν φωτιά και όλοι εκείνοι που καταπιέζονταν από την καλπάζουσα υποκουλτούρα παίρνουν την εκδίκησή τους!

Η Φαραντούρη κι ο Αλκίνοος ξαφνικά μετατράπηκαν σε εκφραστές μιας χώρας που δεν μπορεί να εκπροσωπείται σε όλα τα επίπεδα από γραφικούς και γραφικές, από δοτούς και δοτές, από αφόρητα ρηχούς και ρηχές, από ζητωκραυγάζοντες αστέρες με χαμόγελο οδοντόπαστας και μαλλί φτιαγμένο στον … Τρύφωνα!

Την περασμένη Τετάρτη έγινε ένας μικρός «σεισμός» πολιτισμού στην χώρα! Μακάρι, να έχει συνέχεια. Στο χέρι μας είναι…

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Η συντριβή του «κιτς»”

  1. Η βασιλεία των ουρανών

    Επίσης οι τηλεπερσονες διαφημίζουν τους λευκούς γάμους τους ωσάν να είναι η απόλυτη ευτυχία, η βασιλεία των ουρανών. Συγκεκριμένη άθλια, αλλά έμπειρη καλλονή δήλωσε ότι ως ώριμη και ρεαλιστρια ξέρει πως η αγάπη αργά η γρήγορα φεύγει και έχεις να αντιμετωπίσεις ένα μέλλον!
    Κοροϊδεύουν κατάμουτρα τα χιλιάδες αγαπημένα ζευγάρια που μοναδικό τους πρόβλημα είναι η ανεργία και οι εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί